Nóż Varms Bush 2 – słów kilka.

nóż-varms-bush-2-6

Kilka miesięcy temu otrzymałem do testów nóż Bush 2 wyprodukowany przez polską firmę Varms.
Wybrałem model Bush 2 gdyż była to konstrukcja dla mnie nietypowa. Jestem zwolennikiem noży o długości głowni około 10cm – takie konstrukcje uważam, za najbardziej praktyczne. A tu otrzymałem do rąk potężny nóż o 14 centymetrowy ostrzu. Potężny dlatego, że głownia ma grubość aż 5mm a narzędzie przy tych parametrach waży 284 gramy. Dla porównania np. Mora Classic 2, którą uważam za jeden z najlepszych noży waży 60 gramów, Condor Sapien 104 gramy.

nóż-varms-bush-2-1

nóż-varms-bush-2-2

nóż-varms-bush-2-3

nóż-varms-bush-2-4

nóż-varms-bush-2-5
Decydując się na taki nóż trzeba się zastanowić jakiego narzędzia poszukujemy. Czy jest nam potrzebny nóż do precyzyjnych prac czy raczej mocny kawałek stali do ciężkich zadań.
Nóż Bush 2 to moim zdaniem narzędzie dla osób, które szukają tzw. “opcji jednego noża”. Chcą one czegoś co pomoże przyrządzić posiłek w obozie, zaostrzy kijek ale w razie potrzeby pomoże rozłupać czy porąbać opał lub materiały na schronienie.
Bush 2 zrobi to wszystko ale za cenę kompromisu. Wybierając mały nóż godzimy się z faktem, że nie będzie się on nadawał do rąbania. Wybierając nóż Varms musimy zdawać sobie sprawę, że wszystkie prace precyzyjne będą mało wygodne. Wykonalne ale dalekie od komfortu.
Trzeba więc zadać sobie pytanie – czy taki nóż jest dla mnie.nóż-varms-bush-2-8

nóż-varms-bush-2-9

nóż-varms-bush-2-10

Od góry: Condor Sapien , Varms Bush 2, Condor Hudson Bay .

Model Bush 2 przez kilka miesięcy towarzyszył mi w większych i mniejszych przygodach terenowych. Zastosowana stal D2 zachowuje się dobrze. Nie jestem maniakiem stali i zdecydowanie wolę proste materiały, które mogę szybko naostrzyć. D2 w tym temacie jest trochę bardziej oporna ale w zamian trzyma ostrość nieźle.

Największy ( choć de facto nie duży )problem tego noża to estetyka wykonania. Niestety w moim egzemplarzu (trudno powiedzieć czy to norma) szlif głowni jest nierówny. Mi to nie przeszkadza w takim nożu. Bardziej przeszkadza mi krawędź tnąca wyprowadzona pod kątem 30 stopni na stronę (sic!). To w moim odczuciu sprawia, że nóż nadaje się tylko do rozłupywania drewna. Do normalnej pracy konieczne jest przeprofilowanie krawędzi.
Rękojeść. Chwała producentowi, że zdecydował się na prostą, klasyczną rękojeść. Dzięki temu jest bardzo wygodna i nie uwiera nawet przy dłuższej pracy. Działa w każdym chwycie. Różnego rodzaju tłoczenia i żłobienia na pewno fajnie wyglądają jednak sprawiają ból przy dłuższej pracy- tu rękojeść mamy gładką i bez ostrych krawędzi- tak jak być powinno. No prawie…wszystko byłoby idealnie gdyby nie wykończenie rękojeści. Najpewniej ze względów estetycznych micarta została wyszlifowana do bardzo dużej gładkości. Tak dużej, że w efekcie rękojeść jest śliska i samo trzymanie noża wymaga mocniejszego chwytu. Bez sentymentu papier ścierny o grubości 80 rozwiązał ten problem. Micarta straciła swój błysk ale w moich oczach nóż wygląda nawet lepiej. Problem takich rękojeści nie dotyczy tylko firmy Varms. Niestety bardzo wielu, nawet najbardziej renomowanych, producentów stosuje na rękojeści bardzo gładkie materiały.varms-2

varms-3

varms-4

varms

 

Z tego co mi wiadomo nóż dostępny jest z dwoma rodzajami pochewki skórzanej. Ta dołączona do mojego egzemplarza spełnia swoją rolę. Choć w nożu przeznaczonym do naprawdę ciężkich zadań w najcięższych warunkach wolałbym pochewkę z materiałów syntetycznych.
Po modyfikacjach czyli zmianie krawędzi tnącej i przeszlifowaniu rękojeści nóż nabiera innego charakteru. Najlepiej czuje się w ciężkich zadaniach. To nie dziwne patrząc na jego specyfikację. Podczas batonowania przechodzi przez solidne kawałki drewna bez jęknięcia. Całkiem dobrze radzi sobie z lekkim rąbaniem. Przygotowanie np. zestawu do łuku ogniowego przebiega bardzo sprawnie. Oczywiście przy najbardziej precyzyjnych pracach czujemy i jego wagę i grubość krawędzi tnącej. Mały Opinel, Mora czy Condor w tych pracach są o niebo lepsze. Ale w konkurencji rąbania czy batonowania nawet nie podejmą rękawicy. Ale spójrzmy prawdzie w oczy – kupując taki nóż nie myśli o przygotowywaniu kanapeczek z serkiem i pomidorkiem.

Jeśli szukasz noża, który zrobi dla Ciebie wszystko i możesz przymknąć oko na pewne estetyczne niedociągnięcia to powinieneś być zadowolony. Czy niska cena; bo nóż jest tani biorąc pod uwagę zastosowane materiały; może usprawiedliwić pewne braki? Musisz sobie sam odpowiedzieć. Ja widziałem noże 2-3 krotnie droższe, który miały bardzo podobne wady i wymagały modyfikacji.
W moich oczach Bush 2 to konkretny, twardy nóż terenowy i zasługuje na miejsce na pasie.
Pamiętajcie jednak, że nóż to tylko narzędzie. To czy uda się wykonać jakieś zdanie zależy przede wszystkim od operatora tego narzędzia.
Na koniec zobaczcie jak Bush 2 poradził sobie z przygotowaniem zestawu do łuku ogniowego.

Autor: Marcin Surowiec “Treasure Hunter”

4 thoughts on “Nóż Varms Bush 2 – słów kilka.

  1. Cześć,
    przyznam, że jestem nieco zielony w temacie,
    Chciałem zapytać jak przeprofilowałeś krawędź tnącą? Mam również nóż od VARMS i chciałbym dokonać takiego samego zabiegu, żeby zamiast na 30 stopni był na zero. Robiłeś to szlifierką taśmową?

    pozdrawiam

    1. Cześć.
      Ja zrobiłem to ręcznie ale jeśli masz wprawę w pracy ze szlifierką to tak będzie szybciej. Musisz tylko chłodzić ostrze aby go nie rozhartować. Jeśli chcesz zrobić szlif “na zero” to będziesz miał sporo materiału do zebrania.
      Pozdrawiam

  2. Robiłeś to ręcznie, czyli z użyciem pilników? Taka forma mnie interesuje, bo sam nie posiadam szlifiery taśmowej. Nóż jest obowiązkowo do przerobienia, bo bardziej delikatne prace nie idą na tych 30 stopniach (pierzaste patyki są prawie nie do zrobienia). Z tym szlifem “na zero” lekko przesadziłem w sumie i masz rację, że byłoby za dużo materiału do spiłowania.

    1. Nie, używałem osełek diamentowych. Mam takie z Lidla i na najgrubszej jakoś to poszło. Ale nastaw się na kilkadziesiąt minut szlifowania. Jeśli masz dobre, twarde pilniki to może się udać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *